- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Ceremonii militare de Ziua Armatei României
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Ministerul Apărării organizează ceremonii militare pentru a marca Ziua Armatei României. Aceste evenimente se desfășoară în București, în diferite garnizoane din țară, precum și în teatrele de operații unde sunt dislocați militarii români. Președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu vor fi prezenți la ceremoniile de la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I din Capitală.
Ziua Armatei României, care are loc pe 25 octombrie, va fi marcată printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din țară, în bazele militare din teatrele de operații și în statele unde România are atașați ai apărării sau reprezentanțe permanente.
În București, programul include:
– Ora 10.00, la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, unde va avea loc o ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane și jerbe de flori, precum și o ceremonie de depunere a jurământului militar de către studenții anilor I ai Academiei Tehnice Militare și Universității Naționale de Apărare.
– Ora 12.00, la Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial, situat în fața Universității Naționale de Apărare „Carol I”.
– Ora 19.00, retragere cu torțe pe un traseu specificat, care se încheie la sediul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.
În țară, vor avea loc ceremonii similare în principalele garnizoane, la monumentele eroilor, la cimitire și la monumente dedicate ostașilor români din diferite țări precum Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Federația Rusă, Polonia, Republica Moldova și Ungaria.
Potrivit datelor oferite de Ministerul Apărării, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, România a mobilizat aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți și peste 330.000 au fost răniți în luptă. După eliberarea teritoriului național, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte alături de aliați, contribuind la victoria finală din 9 Mai 1945.